Dagbok över hÀndelser i trÀdgÄrden bla.

FrÄn och med nu sÄ har jag en Blogg följ gÀrna den, ska testa att bara anvÀnda den nu.

110210 Idag planterade jag om Lakritz, Dagöga, Buketthirs, PÀrlhirs, Rödhirs och BlÄ bolltistel. Planterade lite mera fröer ocksÄ. Hirs borde man plantera i spridda skurar i krukan den ska vÀxa i tills den ska utplanteras, vilket jag förstÄss vet men nu vart det sÄ hÀr ÀndÄ. Fyllde Àven pÄ lite jord i pluggboxarna sÄ chilin kom nÄgot djupare, dom ska planteras om snart ocksÄ men inte riktigt Ànnu.

110205 NÀstan alla chilisar har tittat upp mÄnga av dom andra har ocksÄ grott fint, vissa trodde jag skulle vara mera besvÀrlig. Har ett gÀng perenner som ska sÄs snart dom ska stÀllas ute i snön för stratifiering och sÄ Àr det praktiskt pga utrymmesbrist. Ska plantera om tidigare i Är sÄ chilisarna blir stora och fina, ska ocksÄ se till att dom jag inte ska ha kvar fÄr ett eget hem tidigare sÄ man har mera plats till andra. SÄ hÀr ser sÄdden ut just nu chili och övriga

110128 IgÄr tittade en Zinna upp och idag har nÀstan alla grott, Àven en massa hirs, en Gaillardia och en lakrits har tittat upp, kul trodde den skulle vara segare.

110125 IgÄr sÄddes det massor med Chili, 25 sorter vart det och 3 sorters paprika. Idag vart det sÄdd av en massa annat, se SÄdd 2011. Det kÀnns spÀnnande att man har kommit igÄng med Ärets trÀdgÄrdspyssel. Synd att man inte kom igÄng med vissa chilisorter lite tidigre men i Är ska jag vara bÀttre pÄ att plantera om och pyssa om dom bÀttre sÄ kanske dom som vÀxer lÄngsamt hinner med.

101112 HÀromdagen kom snön pÄ allvar tror jag, det Àr inte sÄ mycket men det kommer nog att fÄ ligga. Har en sorts tulpan som inte kom i jord, ska plantera den i kruka det kan nog bli fint till vÄren. MÄste bara ta in en sÀck jord först..... Skottade snö över vÀxterna i klÀtterrabatten, i Är var jag tidig med det, hoppas dom vart glada, snön vill inte tÀck lÀngst in dÀr Àr det bart om man inte skottar in lite..

101020 GrÀvde ner tre buskar igÄr sedan började det regna sÄ vi gick in. Idag var det helt vitt, det regnade igÄrkvÀll sÄ det rÀckte och vart över, sedan övergick det nog i snö pÄ morgonen. Planterade mera lök idag, marken Àr inte alls sÄ frusen nu. Nu Àr det bara lite mera lök som ska ner, undras vart bara, tror det blir nere i Nya rabatten.

101018 GrÀvt ner dom sista vÀxterna, lite mera lök ska ner ocksÄ men det tror jag att fÄr bli imorgon, det blir mörkt tidigt nu. Marken Àr delvis frusen blir nog inte sÄ kul att försöka fÄ ur nÄgon jord ur sÀckarna. Acern Àr redo för vinterförvaring och Àven potatisen som odlades i Är, det blir sÀttpotatis nÀsta Är om dom klarar sig. MÄnga var pyttesmÄ men nÄgra enstaka hade bra storlek. Dom hade sÀkert blivit större om dom kommit ut i jorden eller om dom hade fÄtt större kruka. Vintern knackar pÄ dörren.

100928 Pysslat pÄ lite i trÀdÄgrden dom senaste dagarna. Det har varit runt -2 pÄ morgonen i flera dagar. Har börjat plantera Tulpanlökarna som jag grÀvde upp för ett tag sedan.

100925 Idag vart det inget gjort, men i torsdags sÄ köpte jag en bal torvströ 300l som jag tog ner till nya rabatten, det blir nog bra att ha i leran, mÄste blanda upp den med nÄgot sÄ den blir lite luftigare, samlar all kompost i en annan hink nu och hoppas pÄ att kunna sprÀtta varmkomposten för att lÀgga myllan i rabatten. Tog in blommorna igen för jag tror det blir kallt inatt. IgÄr regnade det hela dagen kom ca 28mm, idag var vÀdret lite bÀttre solen tittade faktiskt fram pÄ em. Tog in lite liljor som inte har slagit ut sÄ jag hoppas kunna se dom om nÄgra dagar.

100920 Har inte fÄtt sÄ mycket gjort, det vart rÀtt kallt igÄr natt men det vart nog ingen frost, tog in dom kÀnsligaste och tÀckte över resten. Har kommit mycket regn pÄ senaste. Hoppas det blir lite tid över till att plantera nya vÀxter imorgon. Fyndade lite pÄ vÀgen hem frÄn Sundsvall igÄr kan hÀnda att det vart ett och annat pÄ torsdagen ocksÄ :-)

100915 Planterarade en massa vinster och bonusar ;-D i nya och stenrabatten, fick dit en stor sten som hörnsten hÀromdagen fyllde ut med jord idag och fixade lite med muren, det blir nog bra bara jag fÄr till framsidan. IgÄr natt var det 11 grader riktigt varmt men det Àr tyvÀrr övergÄende. Löven trillar frÄn björkarna nu, de flesta Hostor har slocknat för i Är. Frosten tog dom nog 4/9 och dom har lÄngsamt vissnat ner. Har inte haft frost sedan den natten.

100913 Idag vart det en massa grÀvning, grÀvde upp en massa i den Nya Rabatten sÄ jag kan plantera lite i Är och nÀsta Är kanske jorden Àr lite bÀttre. Phu vad svettigt, det Àr tungt att grÀva i lera, la i en massa sand mÄste fÄ tag pÄ antingen koskit eller sÄ kanske jag tömmer komposten dÀr. Maskarna borde bli överlyckliga dÄ, det finns dÄligt med mask dÀr dom har inte hittat dit Ànnu. Funderar pÄ om man skulle grÀva ner lite löv, halm, hÀstskit mm fast risken att fÄ med en massa ogrÀs Àr överhÀngande med hÀstskiten tyvÀrr men masken blir glad.

100901 Idag rensade jag lite ogrÀs och planterade nÄgra vinster, fick Àven lite kul igÄr, tvÄ Vindruvor bla. Àntligen har jag en Zilga. Det Àr inte sÄ mycket som blommar nu, mest sena liljor, faktiskt sÄ har vissa vivor börjat blomma igen. Jag jobbar pÄ med den nya delen av Stenrabatten och Àven sÄ hÄller jag pÄ med en ny visning av rabatten,se hÀr. Blir sÀkert bra nÀr det Àr klart, men det Àr mycket jobb kvar Ànnu, bÄde pÄ sidan och i rabatten. Imorse var det nÀstan frost, det var nog pÄ hÄret, +2,5 grader tidigt.

100825 Flyttade en massa Hostor igÄr till den nya delen, Àven nÄgra andra flyttade in. Det Àr snart fullt i den rabatten, fy vad trist. Vad ska man ge sig pÄ nu dÄ? Har börjat grÀva om dom gamla rabatterna nÀr jag ÀndÄ flyttar bort en massa vÀxter, det Àr nog inte sÄ dumt, lÀgger i lite ny jord ocksÄ samtidigt. Har en bit dÀr jag mÄste ta bort en mynta som hÄller pÄ och tar över helt, ska plantera den i en kruka utan botten sedan eller plantera pÄ nÄgot stÀlle dÀr den fÄr hÀrja fritt. Helt galet hur den vÀxer, planterade den i fjol tror jag och nu Àr den överallt, har spridit sig en hel meter. Det verkar ha blivit höst redan, rusktigt kallt och mycket regn, hoppas att vÀdret vÀnder, skulle vara hÀrligt med lite sol.

100819 Idag rensade jag en massa ogrÀs i Nya Rabatten det kommer nog ta ett tag innan jorden blir bra dÀr, vi har för mycket lera Àven fast jag har lagt i en massa sand, jord och barkmylla sÄ Àr det kompakt, leran tar lÀtt över och det Àr nog inte sÄ mycket mask dÀr Ànnu. Tigerliljorna har börjat slÄ ut, det Àr Àven fullt av bebisar utmed stammen, har planterat en massa bebislök förra hösten och dom vÀxer pÄ. 4 vinster frÄn Tradera planterades i Nya Rabatten, stora och fina Dagliljor. Planterat nÄgra vÀxter till i Nya Stenrabatten tyvÀrr sÄ Àr det lite jord bitvis i den för det Àr ett berg under rabatten, den Àr framme pÄ flera stÀllen men inte överallt. Det har blivit mycket kallare nu nÀtterna Àr det 5-8 grader och pÄ dagarna Àr det 14-18 grader, solen vÀrmer Ànnu men i skuggan Àr det rÀtt kallt.

100815 Har jobbat med utökningen av stenrabatten, planterat mera och flyttat lite vÀxter frÄn andra stÀllen. Idag rensade jag en minirabatt som Àr en av dom första, tog bort allt och grÀvde om, hade lite dagliljor dÀr som inte trivs det Àr för skuggigt dÀr, planterade tvÄ pioner och en hosta resten fick flytta. Hundtandsliljorna hade massor med lök dom ska ocksÄ fÄ flytta till stenrabatten. Tog sedan och röjde lite i stenrabatten, tog bort en massa ogrÀs och flyttade pÄ lite Violer, jÀklar vad dom frodas, dom har tydligen blommat ocksÄ men det har inte jag sett, bladen skymmer. I Är vart det inga blommor pÄ JÀttevallmon dom har vissnat ner redan, men dom lÀr komma igen nÀsta Är. Tog upp mÄnga av Tulpanerna för ett par dagar sedan. NÄgra Àr kvar i marken vet inte hur jag ska göra, dom brukar inte komma tillbaka om man inte tar upp dom ELLER?? kanske man ska testa jag har ju planterat dom i grÀsmattan förut och dÀr har nog inte jorden varit optimal för dom. Jag har dÄ fÄtt för mig att man mÄste ta upp dom men nu Àr jag lite osÀker. Det kanske Àr viktigare att man matar dom ordentligt sÄ kanske dom kan stÄ kvar. Jag ska ta och kolla upp det.

100811 Har jobbat pÄ med den nya rabatten vid stenrabatten, fixat sten i framkant och rensat bort mera ogrÀs, helt otroligt vad ogrÀset trivs hoppas att det inte kommer mera nu men troligen fÄr jag slita hund i denna rabatt, ska lÀgga pÄ en massa barkmull uppepÄ och hÄlla tummarna att det inte blir allt för illa. 2 av Rosorna jag köpte av Odla har varsin ros, dom andra tvÄ klarade sig inte.

100803 Liljorna Àr sÄ fina, lagt ut bilder under VÀxtbilder per mÄnad, rensat ogrÀs idag lite hÀr och dÀr. MÄnga liljor har fortfarande knoppar men snart sÄ kommer det fler bilder hÀr pÄ sidan.

100720 Idag var jag less pÄ klÀtterrabatten den ska göras om, grÀvde bort Alunroten som var som en hÀck och grÀslöken, satte in en rotspÀrr i framkant, det vart en brÀda men den kommer inte att synas sedan. Delade pÄ den svarta irisen och satte den i tre ruggen i mitten. GrÀslöken ska jag dela och sÀtta tillbaka en liten rugge, vart jag ska ha resten vet jag inte Ànnu, Alunroten ska jag sÀtta pÄ vÀgen ner till den nya rabatten. Jag har lÀnge kikat snett pÄ hur den rabatten har sett ut man ser inte allt som finns bakom nÀr det var sÄdana tÀta ruggar i framkant men nu Àr det ett minne blott, hoppas jag fÄr tid att jobba vidare med den imorgon, nÀr allt Àr klart kommer en ny bild att sÀttas i Rabatternas utveckling.

100718 Har rensat massor i rabatten pĂ„ hyllan, dĂ€r frodas ogrĂ€set varje Ă„r, vet inte hur jag ska fĂ„ till den rabatten mĂ„ste nog göra nĂ„got Ă„t den, samtidigt vill man inte röra för dĂ€r kommer den rosa krolliljan och jag tror att det Ă€r bebisar runt den ocksĂ„. Tog upp nĂ„gra tullpaner mĂ„nga fler ska upp ur marken för sommarförvaring, sedan pillar man ner dom till hösten igen dĂ„ fĂ„r man faktiskt Ă€ven blommor om inte nĂ€sta Ă„r sĂ„ Ă„ret dĂ€rpĂ„. Gjorde ett fynd pĂ„ Blocket idag, vill mura eller göra nĂ„got slags stöd i framkant av rabatten i hyllan, talade om att jag ville ha stenen och att jag skulle hĂ€mta sĂ„ fort jag kunde, det var inga problem sa sĂ€ljaren bra tĂ€nkte jag en seriös sĂ€ljare kĂ€ndes det som men icke ett tag senare sĂ„ fĂ„r man ett SMS dĂ€r det stĂ„r att stenen Ă€r sĂ„ld %&#"/&%())=%€& kan man bli mer arg pĂ„ sĂ„dana sĂ€ljare, tĂ€nker man sĂ€lja till den första som kommer sĂ€g det DÅ!! Jag hade lĂ€tt kunnat sĂ€tta in pengar Ă„t honom för jag VILLE ha dom dĂ€r stenarna, FAN vad arg jag blir nĂ€r sĂ€ljare gör sĂ„ det Ă€r inte fösta gĂ„ngen jag mĂ„ste nog tala klartext Ă„t nĂ€sta sĂ€ljare.

100715 IgÄr jobbades det med grunden för vÀxthusen mitt i smÀllheta vÀrmen förstÄss, man vart helt svimfÀrdig och fick ge upp, strax efter det sÄ vart det svalare..... hoppas grunden blir stabil och bra. Det har verkligen blivit varmt det gÄr jÀttefort i trÀdÄrden nu man har fullt upp att fota alla blommor, tur att det Àr svalt pÄ nÀtterna och att det har smÄregnat lite, grÀset har grott i hostaslÀnten och Àven allt ogrÀs ocksÄ. Ska skaffa lite bra jord sÄ kan man börja med utbyggnaden av stenrabatten, behöver Àven mera vÀxter till nya rabatten ocksÄ sÄ det blir lite mera fart dÀr med. Jobbar lite varje dag med att rensa ogrÀset som vÀxer allt för bra.

100705 Idag har vi fyllt upp med jord under HostaslÀnten och sÄtt grÀs det blir nog jÀttebra. Kommer att bygga ut Stenrabatten den kommer att dubblas o lite till. Nu har nÄgra Irisar börjat blomma, det blir nog inte lika mÄnga som i fjol men dom som blommar nu Àr superfina. Den blÄabergsvallmon blommar för första gÄngen hos mig ohhh sÄ fin den Àr. MÄnga nÀvor blommar för fullt och Alunroten börjar ocksÄ blomma. Hostorna har kommit igÄng bra i Är. Kommer nog att flytta pÄ mÄnga frÄn hyllan ner till Stenrabatten, Àven mÄnga av Alunroten fÄr flytta ner sÄ man ser dom bÀttre. Super roligt med en ny rabatt, fast den Nya Rabatten Àr inte full Ànnu heller.....

100628 Rensat runt den Röda rabatten, nu börjar det likna nÄgot, rensat lite hÀr och dÀr men det Àr en del kvar. Har inte hunnit plantera ut det som Àr krukat, men ska försöka göra det snart. Saknas en del vÀxter och andra som man inte trodde skulle klara vintern har kommit bra. Jag lÀt nÄgra knölar av Anemoner sitta kvar över vintern och dom blommar faktiskt nu.

100626 Har varit hemma sedan i Tisdags em. Åhhh vad skönt, han Ă€r nu friskskriven allt Ă€r bra. Nu Ă€r det bara att proppa i honom sĂ„ mycket mjölk jag bara kan sĂ„ man fĂ„r upp honom i vikt och att han kommer igĂ„ng och Ă€ter mer Ă€n vad han gör just nu. Vad mycket det har hĂ€nt i trĂ€dgĂ„rden, ogrĂ€set vĂ€xer nog bĂ€st tyvĂ€rr, har mycket att rensa. Trist att det Ă€r midsommar, nu har det vĂ€nt vi gĂ„r mot mörkare tider nu och det kĂ€nns jĂ€ttevemodigt.

100615 Àr inte hemma vet inte hur det gÄr med trÀdgÄrden men det Àr sÀkert bra. Har lÀmnat över blommorna till min son eftersom jag inte kan vara hemma pÄ ett tag. Den 10/6 01:28 kom vÄran lilla son till vÀrlden och allt var bra men det skulle snabbt Àndra pÄ sig. Oj vilket rabalder han har stÀllt till med han vart mycket hastigt riktigt riktigt sjuk, han slutade att andas och hostade upp blod och blodig skum kom sipprade ur nÀsan vid 08:00 samma morgon tyckte nÄgot var fel pÄ honom eftersom han lÀt konstigt nÀstan Ànda frÄn födseln. Han hade en inflammation i lungan. NÀr vi upptÀckte att han inte mÄdde sÄ bra sÄ försökte vi kalla pÄ personal men ringklockan fungerade inte sÄ pappa fick skynda sig bort dÀr personalen fanns och tillkalla pÄ hjÀlp. En tjej kom och tog honom och gick ivÀg en bit pÄ vÀg till förlossningsdelen skrek hon till Pappa skynda dig och började torkspringa, hon försvann i ett nafs och Pappa vart nog lite paff över Àndringen och hakade pÄ sÄ gott han kunde. Tjejen skrek Ät personen och rusade mot ett bord dÀr dom kunde ge all möjlig hjÀlp. Man fick snabbt igÄng andningen och gav honom syrgas mm. Han fick genast en dos antibiotika vilket var toppenbra för det behövde han. Dom jobbade pÄ med honom och hade ganska lÀtt för att hÄlla hans vÀrlden men han var inte nÄgot pigg alls, sÄ sjuk sÄ. Han behövde mycket hjÀlp att hÄlla vÀrmen. Man bestÀmde att han skulle flygas till östersunds sjukhus för vidare vÄrd, sÄ en helikopter lyfte frÄn östersund och kom och hÀmtade honom, lÀkaren som kom ingav oss 100%ig förtroende och det kÀndes att han var i trygga hÀnder. Man pysslade med en massa saker inför transporten, gjorde röntgen, tog blodprover av alla olika slag osv... NÀr han var klar för transport sÄ var vi redan pÄ vÀg till vÄran bil för man fÄr inte följa med nÀr det gÀller sjuktransporter, vi kom ut till parkeringen och sÄg helikoptern, ville genast ta en massa kort men gud vad jobbigt det var, tÄrarna bara trillade allt kÀndes sÄ overkligt att vÄran friska kille plötsligt skulle bli sÄ dÄlig. Vi vÀntade pÄ att ambulansen skulle komma med transportkuvösen med vÄran fina grabb. Snyft jobbigt att skriva om detta.
Ohh vad hÀrligt det var att se ambulansen till slut dÀr kom han ju, det var inge kul alls att lÀmna honom, jÀttejobbigt men vi hade full förtroende att dom skulle ta hand om honom pÄ bÀsta sÀtt. Han lastades över och nÄgra kort till togs, vi backade bort och satte oss i vÄran bil som vi stÀllt bara en liten bit bort och invÀntade att dom skulle lyfta till slut sÄ lyfte dom och han var nu pÄ vÀg till östersund bara 10 timmar gammal ungefÀr. Vi begav oss hemÄt för det var ÀndÄ pÄ vÀgen till östersund hÀmtade lite grejer osv.. sedan for vi vidare mot sjukhuset, han var nog redan framme innan vi ens hade kommit hem. NÀr vi nÀrmade oss östersund sÄ ringde dom och talade om att dom var framme och allt gÄtt bra. (Skriver mera sedan men allt ser otroligt lovande ut han Àr nu 5 hela dagar gammal och slÄr alla lÀkare med hÀpnad, snart charmar han alla ocksÄ lovar)

100606 Blir inte sÄ mycket gjort, har varit kallt o blÄsigt, men har pÄbörjat en jordgubbsavdelning med sonen, jag pekar och han gör :-) Man Àr nÄgot osmidig just nu. Kobrakallan blommar, tulpanerna har kommit hyfsat. PÄskliljorna börjar vissna en efter en. GrÀset vart klippt igÄr, hÀrligt vart en ny klippare dÄ vÄran gamla tjurar sÄ. Hoppas att det blir tillökning idag.

100601 Planterade om nÄgra Chilisar och nÄgra andra fick ett annat hem, Àven nÄgra tomater flyttade sin kos. SÄ dÄ fick man plats med större krukor till dom som Àr kvar. Hoppas dom ska bli glada och vÀxa lite bÀttre. Vissa hade mycket dÄligt med rötter tror att jorden jag har haft med lecakulor i frÄn GranngÄrden inte alls föll dom i smaken, köpte en sÀck med ekologisk grönsaksjord frÄn den lokala trÀdgÄrdsmÀstaren och den verkar dom gilla mycket för rotsystemena var mycket fina i dom krukorna. NÄgra krukor fick Àven nÄgon nÀve koskit och U-jord i botten, vi fÄr se hur dom gillar det. Var förbi trÀdgÄrsmÀstaren idag och lyckades komma dÀrifrÄn med endast en kruka, en ACER :-) Idag fick grönsakerna komma ut igen för det var soligt och varmt men in Äkte alla pÄ kvÀllen igen för sÄ fort solen försvann sÄ sjönk tempen till 9 grader, tidigt imorse var det bra 4 grader.

100529 Planterade alla Liljor och nÄgra andra i nya rabatten. Sönt att ha fÄtt ner dom i marken, hoppas pÄ mÄnga fina blommor i sommar. Just nu Àr det mest pÄskliljorna som blommar men Àven vivor och nÄgra av tulpanerna Àr pÄ gÄng, nÄgra sorter blommar men andra Àr pÄ vÀg. Under veckan som var har det kommit en hel del regn och det har varit under 10 grader mest hela tiden.

100525 Rensade pyttelite igÄr gick en mini fotorunda idag, det Àr sÄ kallt sÄ allt har nog bromsat upp. VÀxterna som har fÄtt stanna ute har haft det bistert men ingen har klagat Ànnu, imorse vid 5 tiden var det +0,5 sÄ risken för frost var överhÀngande, nu ikvÀll Àr det +6 sÄ det kan nog bli lite kallt inatt ocksÄ. En liten Àngel bor numera i stenrabatten, köpte henne i fjol höst. Sipporna börjar Àndra lite fÀrg, dom kanske fÄr rÀtt fÀrg ÀndÄ.....

100523 Grönsakerna fick komma in igÄr, nu bor dom under lysrör igen, det ska vara kallt i minst en vecka och sÄ Àr det ingen mening, perennerna fÄr stanna ute, dom ska klara lite kyligt vÀder. Idag kom det lite regn pÄ em, borde göra underverk pÄ grÀsmattan.

100521 Rensade lite mera i hyllans rabatter, inte sÄ mycket kvar nu, PÄskliljorna blommar för fullt, Hundtandsliljorna Àr jÀttefina i Är, Tulpanerna har börjat lite smÄtt att blomma, det blir nog nÄgot kallt för chilin ikvÀll mÄste kolla tempen, har inte behövt tagit in dom Ànnu, men dom gillar inte riktigt nÀr det blir för kallt.

100520 Tog en massa bilder pÄ morgonen av mina sippor som inte verkar bli det som det utlovades... men vad vet jag dom kanske Àndrar fÀrg ?? Blue Eyes, Röd och en som verkar bli grön mÄste kolla vad den heter. sÄ en annan inköpt pÄ annat hÄll som verkar vara som den ska vara en Vit fylld. Blir rÀtt arg om jag har blivit lurad ÄterstÄr att se.

100519 Gjorde en sammanstĂ€llning av inköpen i Ă„r, piiinsamt. MĂ„ste vara dĂ€rför altanen Ă€r full av krukor.....Idag gick jag runt och kikade och planterade nĂ„gra vinster, jĂ€ttefina Aurikler och Vivor frĂ„n Rays. Dom Ă€r sĂ„ fina har satt Aurikler i den röda rabatten och Vivor i hyllan, det blir toppen. Rosorna visar lite liv inte alla men flera har fĂ„tt skott nu nedifrĂ„n. Hundtandsliljan blommar och flera vivor Ă€r pĂ„ G. Massor med liljeskott har kommit upp vid klĂ€tterrabatten. Pionerna har kommit igĂ„ng riktigt bra, fast dom Ă€r tunna men dom kanske Ă€r det frĂ„n början? Kom pĂ„ att man nog ska frĂ„ga sĂ€ljarna om plantorna Ă€r avhĂ€rdade det Ă€r ju inte helt sĂ€kert. Köpte en mynta och tvĂ„ olika timjan hĂ€romdagen hĂ€rligt med kryddor och dofterna, har glömt att lĂ€gga dom i listan kom jag pĂ„ nu. Även Hostorna börjar titta upp, jag tror dom Ă€r lite tidigare i Ă„r mĂ„ste kolla nĂ€r jag började se dom förra Ă„ret, dom var jĂ€ttesena dĂ„ minns jag. Alla Chilisar och andra grönsaker mm har fĂ„tt bo ute ganska lĂ€nge nu har varit nedĂ„t 11 grader nĂ„gon natt men det borde dom klara. VĂ€dret ser inte sĂ„ lovande ut fĂ„r nog bĂ€ra in lite i slutet av veckan om det inte blir Ă€ndring.

100515 Vilken vÀrme det har varit idag, superhÀrligt, idag fick alla blommor flytta ut och var ute hela dagen, det var 25 grader och nu inatt Àr det 17 sÄ jag har bÀddat in dom pÄ altanen fÄr hÄlla lite koll sÄ att det inte blir allt för mycket kallare. Rensade stenrabatten lite idag, fick dÄ syn pÄ Nunneörten som börjat att blomma den har jag inte sett förut jÀttekul. PÄskliljorna Àr pÄ gÄng och Scillan har ocksÄ börjat blomma. Krolliljorna har börjat titta upp, Àven den vita ser ut att komma i Är.

100514 Idag har jag bara gÄtt runt och fotat vart tvungen att ta det helt lugnt idag, fick sÄ mycket vÀrkar igÄr sÄ jag nÀstan vart tvingad att Äka in. Idag har jag fotat pionerna som börjat titta upp, hÀromdagen fick jag syn pÄ att sipporna frÄn finland har kommit och dom har knopp. Vivorna ser ut att komma fint, den gula julrosen har idag slagit ut helt. IgÄr var alla försÄdder ute igen och solade, sÄ hÀr sÄg det ut pÄ trappen.

100508 En rabatt (klÀtter) Àr rensad, man mÄste vila lite emellanÄt bara, kanske inte sÄ konstigt nÀr man bara har en mÄnad kvar till kalvning. Irisarna har inte klarat vintern sÄ jÀttebra, mÄnga har gÄtt Ät tyvÀrr. Flammentanz har klarat sig bra, ser ut som om klematisarna Àr vid liv ocksÄ, vi fÄr se vad som kommer senare. Har planterat en massa knölar, Dahlia, Canna och Gloriosa.

100506 Gick runt en svÀng och kikade, det Àr mycket som kommer upp, mÄnga tulpaner Àr pÄ G. Kjejsarkronorna kommer lite hÀr och var, har dom mycket för att hÄlla sorken borta. Hittade knopp pÄ Julrosorna och troligen kommer faktiskt den BlÄa Bergvallmon ocksÄ, jÀttekul planterade den i höstas och det Àr första gÄngen jag har en sÄdan, dom verkar vara sÄ fina, har aldrig sett nÄgon "live". Tuttade pÄ grÀstuvorna och det varkar vara den absolutligen smartaste sÀttet att snygga till tuvorna, det Àr nÀstan omöjligt att rensa bort allt gammalt grÀs annars.

100504 Idag kom det vinster frÄn Tradera, krusbÀrsbuskar, dom var jÀttefina mycket större Àn jag hade förvÀntat mig, satte dom i vatten och sÄ planterade jag dom nu ikvÀll. LÀngtar efter bÀren redan, Àlskar krusbÀr. Idag var det lite vitt nÀr man vaknade det hade kommit lite snö pÄ morgonkvisten, men det smÀlte bort under dagen, tror inte att vÀxterna tog nÄgon skada. Hoppas pÄ att det snart ska bli lite varmare sÄ man kan flytta ut lite blommor det Àr sÄ trÄngt, vet inte om jag sagt det förut ... ;-)

100502 Ute o kika lite, rensade lite i rabatterna och fotade, lÀgger upp bilderna i VÀxtbild per mÄnad för 2010 Maj. Mycket ogrÀs ska rensas, det Àr lÀtt att fÄ upp dom nu, man ska bara hinna med ocksÄ. Vivorna kommer bra, Krokusarna blommar i massor. Tulpanerna och PÄskliljorna hÄller pÄ och tittar upp.

100428 Var runt och kikade hittade en fylld snödroppe som blommade sÄ vackert. Rosorna som planterades i höstas ser inte mycket ut för vÀrlden, vi fÄr nog hoppas pÄ mirakel. Planterade om en massa Chilisar och sorterade ut mÄnga som ska bort.

100427 Idag var potatisplantorna ute och solade igen, 2ggr nu. KvÀllen var jÀttefin, nÀstan all snö Àr borta bara lite kvar pÄ hyllan. Har rensat lite i rabatterna men bara lite Àn sÄ lÀnge, vi har Ànnu frotstnÀtter, fast det ser ut som om det blir fÀrre av dom framöver. Har varit till trÀgdÄrdshandeln ett par ggr, idag syndade jag tvÄ backsippor en lila och en röd. Köpte lite krukor och namnetiketter ocksÄ för dom jag köpte sist gick Ät till tomater, gurka och potatisen. Potatisen vÀxer sÄ det knakar snart dags att fylla pÄ lite jord. Imorgon efter jobbet ska jag nog gÄ en runda och fota om nÄgot har behagat att titta upp. Förresten krokusen blommar ju troget vid husvÀggen, har inte mÀrkt av dom sÄ mycket, ska nog flytta pÄ dom fast dom trivs ju bra dÀr.

100422 Planterade om alla potatissĂ„dder nu har dom godislĂ„dor att stĂ„ och trĂ€ngas i, vad olika dom olika sorterna Ă€r redan nu, vissa vĂ€xer mycket starkare Ă€n andra och vissa har fĂ€rgade blad andra helt gröna blad. Men jag tror att det Ă€r plantor sĂ„ det rĂ€cker till en stor plĂ€tt, jag som inte har odlat potatis pĂ„ mĂ„nga Ă„r. Även tomatplantorna och de sista gurkplantorna fick egna krukor. Sedan var jag tvungen att göra nĂ„got Ă„t hyllan, sĂ„ nu Ă€r det en större skiva och sĂ„ höjde jag upp lampan som eg. satt lite lĂ„gt, det vart mycket bĂ€tte och allt fick nĂ€stan plats. MĂ„ste bara hitta hem Ă„t lite chili och grönsaker, behöver inte sjĂ€lv sĂ„ mĂ„nga av varje sort.

100416 Planterat om lite gurka o tomat, Àven paprikan fick egna krukor, dom stÄr sÄ trÄngt i pluggboxen sÄ jag var bara tvungen att göra en nödutryckning, nÄgra fÄr nog lÀmnas bort till andra för hÀr finns bara inte plats. Snön Àr snart borta, varit o kikat lite pÄ rabatterna dÀr det har tinat upp, ohhh vad spÀnnande det blir att se vad som kommer upp efter denna kalla vinter.

100411 Det tinar hĂ„rt nu, tĂ€nk snart kan man stĂ€da i rabatterna, ta bort ogrĂ€set och snygga till. Det bĂ€sta Ă€r om man kan rensa sĂ„ mycket ogrĂ€s det bara gĂ„r tidigt innan dom sĂ€tter sig fast med smĂ„rötterna, det Ă€r jĂ€ttelĂ€tt att fĂ„ upp dom riktigt tidigt pĂ„ vĂ„ren, enda problemet Ă€r ju vilket som Ă€r ogrĂ€s och vilket som inte Ă€r det. OHHH vad jag lĂ€ngtar efter att fĂ„ grĂ€va lite och plantera lök mm, om inte allt för lĂ€nge Ă€r det dags att bĂ€ra ut sĂ„dderna, in o ut i flera dagar hihi tĂ€nk att man lĂ€ngtar efter det, efter nĂ„gra dagar Ă€r man helt less pĂ„ det. Änglatrumpeterna har jag inte planterat om Ă€nnu, aj dĂ„. Kanske Ă€r dags att vĂ€cka dom, hoppas dom har klarat sig i förrĂ„det.

100402 Har satt ut lite annonser pÄ tradera, nyfiken? Titta in pÄ Mina annonser har köpt in lite extra lök av dom jag gillar och sÀljer nÄgra, ska bli sÄ spÀnnande att plantera dom till vÄren, blir mÄnga liljor i sommar hoppas jag, har Àven köpt lite annat ocksÄ. Föll förstÄss för nÄgra pÄ Odlas annons ocksÄ, tror jag hade lite utrymme över i den Nya Rabatten ;-) annars blir det vÀl att grÀva en ny rabatt pÄ nÄgon annan plats.

100331 Potatisfröna har tittat upp ur jorden, detta ska bli otroligt spÀnnande.

100328 Idag har en massa gurka tittat upp, det gick vÀldigt fort.

100326 IgÄr planterade jag Àntligen tomat, gurka, paprika och potatisfröerna, inte för jag har plats men det blir nog vilken dag som helst. Snöade ett par cm igÄr och idag var det +grader sÄ det töar rÀtt ordentligt.

100323 Planterade om mera Chili, nu Àr det inte sÄ mÄnga kvar i en pluggbox. Hyllan mÄste upp snart, pusslade om och fick nÀstan plats med alla. Köpte en Basilika igÄr som jag planterade om idag, vi fÄr se om det gÄr att hÄlla liv i den. Fick hem en vinst, vann en sÄdosa och massor med fröer, jÀttespÀnnande, vet bara inte vart man ska fÄ plats med alla sÄdder jag vill göra. Just nu Àr det mest Chili, mÄste bli av med nÄgra plantor.

100314 Planterade om lite Blomstertobak, tror att alla frön grodde har miljarer smĂ„plantor, fick totalslut pĂ„ krukor och mĂ„ste köpa fler. Även nĂ„gra busfröer fick egna krukor, har inte gissat rĂ€tt Ă€n pĂ„ vad det Ă€r för nĂ„gra. Började med en ny planthylla, den Ă€r BRED sĂ„ nu j-ar ska man fĂ„ plats med lite plant, synd bara att den blir lite högt upp, men vad gör man inte för plantorna.

100312 Plantorna vÀxer pÄ bra, problem med utrymme och krukbrist bara. Inte har man varit o handlat nÄgot heller hoppas det blir under helgen, mycket annat att stÄ i bara. Snön har nÀstan smÀlt bort under veckan, helt otroligt att det har försvunnit sÄ fort, nyligen hade vi -30 och dom senaste dagarna har det varit +5 och regn.

100303 Idag planterade jag om nÄgra chili till, det tar aldrig slut, men min plats tryter rÀtt hÄrt. MÄste ta tag i belysningen mera hyllor skulle inte skada, vet bara inte nÀr man ska hinna ivÀg o handla och sÀtta upp bara. Man har fullt upp att Äka skoter ocksÄ. Idag planterades Manzano Pepper Orange den Àr sÄ hÀrligt luden ingen annan Àr sÄ luden som den, Àven Cayenne, Fresno, Scotch Bonnet och en Serrano fick plats med Manzanos plantor. GÀller bara att hitta vÀnner som vill ha lite Chili i sommar, nÄgra mÄste nog snart flytta hemifrÄn pga platsbrist.

100221 Planterade om tvÄ Chili sorter till. Det börjar bli trÄngt under lysrören mÄste nog sÀtta igÄng min andra lampa.

100219 Planterade 2 sorters Chili i vanliga krukor igÄr, det gick rÀtt bra att flytta plantorna i pluggarna sÄ dom som var kvar fick bÀttre med plats. Idag sÄdde jag lite Busfröer och annat, men det Àr otroligt mycket kvar att plantera. MÄste göra om belysningen snart. Fick grönsaksfröer frÄn Odla idag, spÀnnande hoppas man fÄr upp vÀxthuset tidigt i vÄr, har mycket som skulle kunna bo dÀr i sommar. IgÄr fick jag ett kuvert frÄn en frökejdja jag Àr med i med MASSOR med fröer i, mÄste bara bestÀmma mig för vilka jag kan tÀnka mig sÄ.

100215 Chilin har inte vÀxt sÄ mycket pÄ höjden denna vecka utan mest knubbat pÄ sig lite och blivit stadigare, nya blad Àr pÄ gÄng ocksÄ. Dags att ta fram krukor och diska dom, omplantering av dom större nÀr som helst.

100209 Chilin vÀxer sÄ fint, planterade lite andra fröer idag. Vattnade vÀxterna i förrÄdet, hoppas dom överlever temp pendlar mellan 4-9 grader. Potatisfröer Àr skickade hoppas dom kommer snart, det ska bli kul o se hur dom ser ut, verkar som om det kommer lite extra sorter ocksÄ. Att frösÄ potatis verkar lite pyssligt men ÀndÄ ungefÀr samma som att sÀtta sÀttpÀrer. Till helgen mÄste jag nog sÄ liter mera blommor som ska sÄs tidigt, har en pluggbox ledig, fast Chilin ska ju ocksÄ planteras om och dÄ blir det minst en boxtill ledig.

100205 Av 98 pluggar Ă€r det bara 23 som inte har kommit, varav 2 sorter som inte har grott Ă€nnu alls. Fatali tror jag var infertila frön dom var spröda och tomma. Cascabel vet jag inte varför dom inte har grott tror inte jag fick nĂ„gra i fjol heller. MĂ„ste kolla upp om det Ă€r av en annan sort och mĂ„ste kanske ha lite varmare. MĂ„ste nog plantera om mĂ„nga i egna krukor snart fast jag har ju vanlig jord i botten av pluggarna sĂ„ nĂ€ringsbrist kommer dom inte att lida av i första taget. Just nu har jag 19 sorter som har grott, det Ă€r jĂ€ttekul. MĂ„ste kika igenom vilka fler fröer som ska sĂ„s tidigt. Är i kontakt med en som förĂ€dlar potatis och kommer troligen fĂ„ ett kuvert med lite potatis fröer, det ska bli jĂ€ttespĂ€nnande att testa att frösĂ„ potatis vilket tydligen ska vara rĂ€tt bra eftersom dom dĂ„ Ă€r helt virusfria.

100127 Jippi en massa Chili tittade upp igÄr 25st, idag kom det 15st till. Har nu flyttat dom till lysrören och satt dom rÀtt sÄ nÀra, fortfarande i pluggboxen sÄ klart med locket pÄ.

100120 Idag har jag planterat 21 Chilisorter, spÀnnande och se vad som kommer upp. Det blir snart sÄdd av en massa andra perenner och annat, men det fÄr vÀnta lite till. Planterade fröer som jag haft i kylen pÄ goddning, Fritilaria och en Lilium spÀnnande och se om man lyckas, har aldrig testat det förut.

100112 Har köpt lite fröer, det lutar Ät att det blir en hel del Chili i Är men jag ska inte odla sÄ mÄnga av varje sort. Dom som övervintrat ser ut att ha klarat sig bra, vi fÄr se nÀrmare vÄren nÀr det blir dags att vÀcka upp dom. VÀxthuset mÄste upp snabbt till vÄren hoppas det gÄr som tÀnkt, har köpt en massa fröer frÄn USA bla vit gurka, gula tomater och lite annat skoj.

091112 VĂ€ntar bara pĂ„ att det ska bli vinter pĂ„ allvar. Det snöar lite smĂ„tt ibland men sĂ„ töar allt bort igen. Blommorna som Ă€r i vinterförvar mĂ„r fint, en Ă€nglatrumpet blommar fast den bor i +12°C, det behövs inte vattnas speciellt mycket vilket Ă€r skönt, detta Ă€r det 1:a Ă„ret som jag övervintrar tex Ă€nglatrumpeterna svalt. Dom ser ut att mĂ„ prima. Dom kommer att fĂ„ flytta till ett annat rum och dĂ€r kommer det bli helt mörkt och Ă€nnu kallare, vi fĂ„r se hur det gĂ„r.

091009 GrÀvde ner en ros har tre kvar, köpt frÄn Odla.nu hoppas att dom klarar vintern, det Àr nog i det senaste laget att grÀva ner rosor, tÀcker ordentligt med sand. Jorden var frusen Àven mitt pÄ dagen men bara lite tunnt. GrÀve Àven ner en massa tulpaner och frittillaria allt hamnade i nya rabatten. Hoppas att allt kommer ordentligt till vÄren vad fint det ska bli dÀr nere hoppas jag. Kikade pÄ vÀdret och det ser inte ut att bli nÄgot varmare -4-5 pÄ nÀtterna och bara nÄgra + under dagen. Funderar pÄ om jag mÄste ut och grÀva ner de sista 3 rosorna nu pÄ en gÄng. Sagt o gjort grÀvde ner 2 till sÄ det vart bara 1 kvar till en annan gÄng.

091007 Det mesta har frusit bort, under natten kom det tom lite snö men det regnade bort. Plockat in lite fröer, mÄste ta och sÄ lite perenner, har aldrig sÄtt nÄgra och lÀmnat som ute över vintern, ska testa lite bara man hinner innan det blir allt för kallt.

090929 Har köpt lite Tulpaner, grÀvde ner dom samma dag, dom hamnade i hyllan dÀr jag rensade bort all ogrÀs i förra veckan. Fick skrapa rutorna igÄr igen, 2:a gÄngen vi har haft frost. Var förbi "Lantmanna" och köpte förstÄss lite grejjer, ett fÄgelbad supersött och mera tulpaner, ajabaja fyyy mig Àven lite höstgödning sÄg en rolig lÀnk igÄr men han Àr nog lite sponsrad av Weibulls tittar ni sÄ förstÄr ni vad jag menar, men det Àr helt rÀtt man ska göda grÀset ordentligt, det finns mÄnga bra tipps pÄ sidan.
Snart ska jag sprida höstgödning överallt, gjorde det i fjol och ogrÀset vÀxte som bara den i rabatterna, tordes inte rensa för dom var sÄ kraftiga och kom inte ihÄg vad jag hade satt i rabatten, ja det Àr den i hyllan som jag rensade i förra veckan, lappar lappar lappar det Àr sÄ viktigt sÄ man vet, för minnet Àr inte sÄ bra som man tror LOVAR. Helst ska man Àven rita en karta, brukar göra det dÄ och dÄ men av nÄgon konstig anledning sÄ hoppar det in nya vÀxter i rabatterna och dÄ blir kartorna snart omoderna. Det Àr sÄ bra att ha för försvinner nÄgon lapp med namnet sÄ gÄr det att forska fram vilken vÀxt som saknar sitt namn.

I ett svalt rum har jag nu alla krukade vĂ€xter dĂ€r blommar Änglatrumpeterna sĂ„ fint doftar underbart, Fuchsiorna blommar ocksĂ„ för fullt gĂ„r in och njuter dĂ„ och dĂ„. Nu Ă€r det bara nĂ„gra knölar/lökar som ska rĂ€ddas ur rabatterna för vinterförvaring, i Ă„r ska jag lyckas och inte tappa bort och inte har för varmt.

090924 Tog in blommorna igÄr kvÀll, som tur var för vÄran 1:a frost kom inatt. Phu vilket kÄnkande vad mÄnga krukor jag hade i Är....... undras hur det kommer sig..... hihi. Planterade klart SyrenhÀcken igÄr och idag planterades de sista plantorna som var krukade, lite mynta och tvÄ Lupiner dom hamnade i nya rabatten. Tog lite kort har lagt ut lite under Rabatternas utveckling, men mera kommer. Det Àr jÀtteroligt med en stor rabatt att fylla med alla möjliga perenner, den har desutom ett soligt lÀge med sol hela dagen frÄn morgon till kvÀll, perfekt för Dagliljorna och Irisarna bla.

090920 Har planterat klart alla tulpaner, vad mycket lök det vart, fast mĂ„nga Ă€r smĂ„, vissa Ă€r stor dĂ„ det blir nog en hel del blommor nĂ€sta vĂ„r. La ordentligt med benmjöl i botten och nĂ€r jag hade planterat klart la jag lite uppe pĂ„. Planterade en del krukor i nya trĂ€dgĂ„rden och nĂ„gra hostor i slĂ€nten nedanför hyllan, nu Ă€r det inte sĂ„ mycket kvar att plantera inför vintern. Snart dags att ta in Änglatrumpeterna, man fĂ„r passa natt (morgon) temperaturen, frosten kan slĂ„ till nĂ€r som helst.

090918 Det har blivit kallare nu, det ska komma lite varmare vÀder men nu har det verkligen blivit höst, löven trillar och det Àr halvgult i trÀden. Har bara lite mera vÀxter att plantera och lite tulpanlökar som ska ner. Tror att nya trÀdgÄrden blir fin, det Àr mycket jobb kvar, men det tar sig sakta men sÀkert.

090912 Har planterat mera i nya rabatten, planterade tvÄ sorter av tulpanerna som jag tog upp i sommras, vad mÄnga lök det var nu, la ordentligt med benmjöl runtom sÄ vi fÄr hoppas pÄ att dom orkar vÀxa sig stora och starka, hoppas pÄ mÄnga vackra blommor till vÄren. Planterade Àven grÀset som jag sÄdde i vÄras, lampbortgrÀs och rosa pampasgrÀs. Mycket av löven har blivit gula och det Àr kallare nu, frost har det varit tvÄ ggr men inte hÀr bara runt om. Det har kommit en hel del regn tror inte jag behöver vattna Rodden nÄgot inför vintern, kanske en skvÀtt snart. Liljorna försöker hinna med att blomma men vissa fÄr nog snabba sig pÄ.

090903 Idag flyttade jag en massa Dagliljor, Liljor och Irisar till nya rabatten. Dom hade vÀxt vÀldigt dÄligt och hade för lite sol, hoppas det ska bli mera fart nu nÀr dom fÄr full sol. Liljan Black Beauty har haft stora knoppar lÀnge nu en av dom har börjat spricka upp, tror att dom aldrig kommer att blomma. Fler och fler stockrosor öppnar sig, dom Àr sÄ vacker. Har Àntligen fÄtt till databasen, snart kanske jag har lite mera att visa pÄ sidan. Vill gÀrna ha höjd, solkrav, bild och info om vÀxterna med namnet sjÀlvklart. Idag kom det 4 Klematisar jÀttefina.
Veronica Choise, Mrs Thompson, Violet Pink, Vyvyan Penell

090830 IgÄr var vi och hÀmtade ett vÀxthus, det ska bli sÄ kul att ha ett vÀxthus att odla i. Det ska förhoppningsvis bli lite vindruvor i den, mÄste bara fÄ tag pÄ plantor. Var och handlade lekablock till sockeln, hoppas bara att man fÄr ihop den ocksÄ det Àr mÄnga delar som ska stÀmma. Har majs pÄ gÄng sÄ kul, Stockrosen blommar en fylld vit har slagit ut, en rosa Àr pÄ gÄng. Synd bara att man inte satte lite frö i vÄras, men det kanske inte Àr för sent att sÄ nÄgra nu. Idag fixade jag med nya rabatten gjorde i ordning för att plantera mera dÀr, ska flytta bla Dagliljor, Liljor dit troligen ocksÄ lite Irisar, började Àven pÄ en gÄng som ska gÄ igenom rabatten. Primulan och TrÀdgÄrdsaurikel verkar tycka det Àr kallt eller nÄgot för dom har börjat blomma igen.

090825 Idag vart den nya rabatten frÀst med jord, koskit, barkmull, sand och den befintliga leran. Det vart bra, har börjat plantera vÀxterna som har vÀntat pÄ sitt nya hem. Hoppas att dom ska trivas och bli riktigt stora och fina nÀsta Är. SvÄrt att veta hur man ska placera vissa, men det lÀr visa sig i framtiden hur det blir fÄr sÀkert flytta pÄ en del senare.

090822 Nu Àr man ledig men inte kan man göra nÄgot i trÀdgÄrden, det bara öser ner. Hur ska det gÄ att grÀva nu? Jag ska ju luckra upp ett lerskikt med allt frÄn sÀckarna och sanden, det verkar vara en omöjlig uppgift i Är. FÄr nog ta och grÀva gropar dÀr jag ska ha blommor istÀllet för att göra hela rabatten till en odlingsplats. För nÄgon vecka sedan strödde jag ut nÀring pÄ vÄra grÀsmattor, WOW vilken skilnad det vart, frÄn gulgröt till mörkgröt och sÄ vÀxer det jÀttebra, ett tecken pÄ nÀringsbrist Àr att grÀsmattan Àr ljusgrön istÀllet för mörkgrön.

090815 IgÄr fixade vi mera med nya trÀdgÄrden, fick en skopa sand dit och idag var vi och handlade lite mera jord mm som ska myllas ner för att fÄ en fin jord. Jag har rÀtt lerig jord sÄ mycket barkmull och koskit med lite sand tror jag blir utmÀrkt. Har en massa vÀxter som bara vÀntar pÄ att fÄ flytta in, mer Àr pÄ vÀg ocksÄ. Min stora önskan nu Àr att köpa en skogslönn tror att den hade blivit mycket fin i bakkanten av denna rabatt.

090808 Tog kort pÄ den gula liljan imorse, jÀttelÀckra Àr dom. Vi fixade med nya trÀdgÄrden idag, snart kanske man kan börja plantera... skulle behöva lite bra jord bara. Fotade en rÀv idag, den var bara 10 cm ifrÄn mig.

090807 Dom gula liljorna Àr sprickfÀrdiga, imorgon slÄr dom nog ut. VÀrmen kom helt plötsligt helt ovÀntat, nu fÄr man passa med vattenkannan. Fick leverans av blommor igÄr ohhhh vad roligt massor med nya perenner de flesta ska bo i den nya trÀdgÄrden tror jag, har skissat lite, eventuellt sÄ ska vi jobba lite med stenvallen som ska gÄ runt den trÀdgÄrdsdelen, funderar pÄ att plantera en blodlönn i bakkant och sÄ ett annat trÀd. Idag kom det ocksÄ ett stort paket, riktigt roligt, det fanns lite överaskningar i den ocksÄ det tas tacksamt emot, har mycket jord som det ska planteras i sedan. Sitter och lÀser pÄ hur alla mina nya vÀnner vill bo, man vill ju att dom ska trivas och frodas. Hoppas att alla ska klara vintern ocksÄ, men bara det blir ordentligt med snö sÄ tror jag att dom flesta perenner kan överleva hÀr.

090802 Liljorna slÄr ut en efter en, dom Àr sÄ hÀrliga, Elfenbensliljan kommer att slÄ ut helt imorgon kanske... En lÀcker överaskning hÀromdagen var nÀr jÀttenattljusen plötsligt började blomma, vilka hÀrliga blommor.

090727 Var och kikade pÄ skoterspÄr igen, efter att vi hade varit och grattat en i familjen. Vi var ner till hÀngbron som finns mellan nÀsmoarna och ede, det var jÀttefint dÀr nere. Det vÀxer en massa Stormhatt vilt överallt i det omrÄdet.

090725 Idag var vi i och kikade pÄ skoterspÄr lÄngt in i skogen, tror du inte man stöter pÄ en Orkidee, sökt en massa pÄ nÀtet och har kommit fram till att det troligen var Jungfru Marie Nycklar

090722 Planterade Hostorna frÄn Hollan och lite annat jag hade krukat, har nu Àven en Hosta slÀnt ovanför Hyllan det Àr samma slÀnt som Àven kallas SlÀnten ;-). Hostorna frÄn Holland var jÀttefina, vissa var det flera rosetter i. IgÄr regnade det hela dagen jag tror att det kom hur mycket som helst, toppen nÀr man ska rensa ogrÀs och det har jag lite hÀr och dÀr.....

090720 Idag kom det en leverans av Hostor frÄn Holland kul!! men det regnar massor sÄ det gÄr inte att plantera just nu. Under helgen har det varit fint vÀder som tur var för vi byggde Diggiloo scenen och rev den efter förestÀllningen. Har inte hunnit med sÄ mycket i trÀdgÄrden har haft mycket annat att göra. Vi har grovplanerat runt huset och i nya trÀdgÄrden, har satt ut ett par stenar dÀr vi ska ha ett vattenfall Àr det tÀnkt. Har en fin blÄklocka som slagit ut, rÀtt lÀcker, Àven nÄgra av liljorna blommar fint annars Àr det lite halvlungt i trÀdgÄrden just nu.

090706 Det har blivit svalare och det kommer troligen regn i nÄgra dagar. Parkeringen Àr nÀstan klar, vi har hittat massor med gigantiska stenar som blir toppen i nya trÀdgÄrden pÄ nedsidan. Mycket av massorna Àr flyttade till baksidan av huset, det vart en stor plan dÀr det tidigare var en slÀnt, dÀr kommer vi att sÄ grÀs och troligen blir det en bra plats för ett vÀxthus. MÄste fundera och kika lite först bara sÄ det blir bra. TrÀdgÄrden pÄ nedsidan har inte pratat med mig Ànnu, det kommer kanske nÀr vi börjar grÀva och snygga till mera dÀr. Irisarna har blommat massor och fortfarande sÄ kommer det nya blommor. Liljekonopparna svÀller hoppas dom blir fina. Clematisarna har börjat sÀtta lite mer fart och Flammentanzens rosor har slagit ut, fast den verkar inte sÄ intresserad av att klÀttra, kommer kanske mera nÀsta Är.

090628 Vi har haft fullt upp med att grÀva och flytta massorna, hÄller pÄ och tar ner hela stora parkeringen med 1 meter, det kommer att bli jÀttebra!! Irisarna blommar en efter en och jag gör allt vad jag kan att hinna med att fÄ till ett bra kort pÄ varje sort. Har lagt ut 3st och fler kommer att slÄ ut imorgon. Det gÀller att man fÄr möjlighet att fota vid rÀtt tidpunkt sÄ inte solen stÄr och gassar för fullt. Det Àr supervarmt har inte regnat pÄ ett tag och det ser ut som om hela nÀsta vecka blir likadant, strÄlande solsken och varmt, hÀrligt =O) Vattnade lite idag och planterade 3 Pioner.

090624 Idag har jag planterat lite hoyaskott, igÄr planterades en massa Hostor, har fyllt pÄ slÀnten vid "Hyllan". Idag slog JÀttevallmon ut, sÄÄÄÄ lÀcker finns kort i Arter, Àven ett par Irisar Àr pÄ gÄng en blÄ och en mörk. Nu har vÀrmen kommit sÄ man fÄr passa krukorna med vatten, dags att göra plats för dom, men jag kan inte förns vi har grÀvt fÀrdigt pÄ gÄrden. MÄste ocksÄ fÄ ner Pionerna som vÀntar pÄ nya hem. Rosrabatten som vart en Liljerabatt Àr helt full med Liljor.

090621 Vi for till Göteborg för att se AC/DC innan dom skulle spela var det en bar öppen hos TrÀdgÄrsföreningen sÄ jag gick och lullade runt en stund i deras vÀxthus och tog en massa kort. Massor med gigantiska blommor hÀngde pÄ ett stÀlle, det Àr nog JÀttepipranka. VattenvÀxter och JÀttenÀckrosor fanns i en av vÀxthusen. Efter att jag hade gÄtt runt i vÀxthusen gick jag och kikade i en av trÀdgÄrdarna började det regna sÄ det var bara att masa sig till baren och dÀr vart det upptrÀdande av eldsprutande drakar, vÀxthusen syns i bakgrunden.

090619 Vi har grĂ€vt en hel massa och mera blir det, vi ska ta ner hela vĂ„ran stora parkering ca 1 meter och massorna ska fraktas bakom huset, det kommer att bli jĂ€ttebra men smetigt ett bra tag. Hostorna börjar komma upp och jag har fotat lite, vĂ€ntar med spĂ€nning pĂ„ att vallmon ska slĂ„ ut, knopparna Ă€r gigantiska. Heucherorna Ă€r underbara har lagt in flera bilder under arter. Ingen av mina Kokardblomster har kommit Ă€n. Har fĂ„tt lite sticklingar av Lavendel, mina har inte synts till heller, fick Ă€ven fransk dragon och en svart akleja av en snĂ€ll granne. Planterade mina frösĂ„dda Kejsarvinda 'Blue Picotee' i klĂ€tterrabatten, hoppas dom kommer igĂ„ng och vĂ€xer lite för dom har varit hemskt seg. Har massor med frukter pĂ„ Chillin 'Sweet Cherry'. Har planterat om Svart majs sĂ„ nu har dom fĂ„tt egna krukor, hoppas dom ocksĂ„ sĂ€tter lite fart, sommaren har varit vĂ€ldigt kall hittils, mĂ„nga nĂ€tter har det varit +5°C endast.

090613 IgÄr var det skolavslutning efter det sÄ hÀmtade vi grÀvaren och idag har det grÀvts en hel del. Det kommer nog att bli fint sÄ smÄningom. Det har varit lite varmare men molningt och en hel del regn, toppen för nyplanterade vÀxter och grÀsmattan.

090608 Vissa av marktÀckarna blommar för fullt, har lagt in mera bilder under Arter. Det har varit kallt lÀnge nu, blommorna Àr inne mest, dom fick gÄ ut en stund efter att jag kom hem frÄn jobbet, dom fick lite eftermiddagssol pÄ sig.

090607 Vi har varit och kikat pÄ en grÀvare idag, kanske det blir grÀvning hemma om ett tag??

090605 Nu Àr det helg igen, undras vad man ska hitta pÄ?? Kanske fÄ gubben o hÀmta en skopa med sand till min nya Stenrabatt? Chillin blommar för fullt, Firecracker Àr toksnygg med röda stammar och lila blommor, har Àven sett till nÄgon Chilli som börjar utvecklas. Hoppas det blir lite varmare framöver sÄ man kan ta ut blommorna igen, dom har fÄtt vara inne i ett par dagar för det har varit kallt och blÄsigt, bÀttre för dom att vara inne i vÀrmen dÄ. Ena ÀppeltrÀdet har massor med blommor. Till hösten blir det eventuellt hÀmtning av ett stort vÀxthus, hÄller tummarna pÄ att det blir affÀr av. Vi hÄller pÄ och jagar efter en större grÀvare sÄ vi kan börja med att röja bort stubbarna och planera till trÀdgÄrden som ska göras brevid huset.

090531 Oj vad fint det Ă€r med tulpanerna, dom fyllda Ă€r sĂ„ lĂ€cker o dom gillar att vara med pĂ„ bild ocksĂ„. Gentianan Ă€r urlĂ€cker med sin tok blĂ„a fĂ€rg. Har Ă€ven fĂ„tt blomma pĂ„ min Kobracalla som jag köpte i fjol. NĂ€stan alla Hosor har tillvĂ€xt eller tom blad. Planterade nĂ„gra nya Hostor i slĂ€nten vid hyllan, det Ă€r nog lika bra att fylla dĂ€r ocksĂ„ vart ska jag annars sĂ€tta alla nya?? =O). Heucherorna börjar vĂ€xa fint. Nu har nĂ€stan alla blommor som ska ut flyttat ut och sover ute pĂ„ nĂ€tterna, vi fĂ„r se hur vĂ€dret blir idag hade vi 28°C och igĂ„r var det nĂ€stan lika varmt.

090528 Det vÀxer och frodas, har varit rÀtt fint vÀder men inte idag, idag blÄste det storm och jag tog ut blommorna pÄ altanen för första gÄngen före jobbet, annars brukar det vara lite kyligt dÄ. Stackarna dom sÄg lite ledsna ut men dom repar sig sÀkert fint. Fick leverans av Hoyor igÄr och idag, det var lite sÀmre idag för nÄgra sticklingar mÄdde inte bra, jÀttetrÄkigt, men vi fÄr hoppas att dom överlever. Oj vad mÄnga jag har som ska lÀggas in pÄ sidan. Tror jag mÄste spÀrra Tradera, man kan ju inte lÄta bli att buda lite.

090520 PÄskliljorna blommar för fullt det luktar i hela trÀdgÄrden. Dom rosa pÄskliljorna ser inte ut att bli rosa "grrr" blir dom inte det blir jag riktigt arg. Min Roddodendron Àr pÄ vÀg att slÄ ut jippi. Julrosorna blommar fint som bara den och det Àr stora bollar med blommor pÄ mÄnga Primulor. NÄgra tulpaner Àr pÄ gÄng, och nÄgra tulpaner har gigantiska knoppar, de ser ut som om dom skulle sprÀngas nÀr som helst. NÄgra Hostor börjar titta upp lite försiktigt. Irisarna vid husvÀggen som fick övervintra Àr sÄ stora sÄ jag tror jag mÄste flytta alla irisar dit dom trivs verkligen dÀr.

090516 Idag har vi bara fixat med slÀnten brevid huset, dÀr vi tog bort en massa trÀd, vi stÀdade bort all ris och tog reda pÄ alla stockar som ska blir ved sÄsmÄningom. Det kan nog bli en mycket fin trÀdgÄrd dÀr, det blir eventuellt ett vattenfall och en damm, vi fÄr rita och fundera hur vi ska göra, men det kommer nog att ta ett tag, först mÄste alla stubbar bort och det görs nog inte i en handvÀndning.

090514 Planterade tvÄ vinster nÀr jag kom hem frÄn jobbet, solen skiner idag och det Àr hÀrligt ute. Inventerade lite bland Heucherorna har glömt nÄgra namnlappar men har ÀndÄ koll pÄ vart dom Àr planterade, som tur Àr gÄr det ganska lÀtt att identifiera dom bara dom har kommit igÄng riktigt. IgÄr kom en massa Hoyor som genast planterades och fotades, de flesta ligger redan pÄ sidan. Har uppdaterat under Mina Rabatter och fixat lite annat pÄ sidan.

090512 Planterade och fixade med Traderavinster bara Hoyor. Har uppdaterat pÄ sidan lite. Det Àr rÀtt kallt igen har varit det i nÄgra dagar smÄblÄser gör det ocksÄ brrr. Julrosorna som jag vÀntar pÄ slÄr snart ut. PÄskliljorna blommar sÄ fint. LöjtnanthjÀrtan ser riktigt hÀftig ut nu pÄ vÄren. Det var frost pÄ vissa stÀllen hÀrikring men inte pÄ framsidan sÄ rabatterna har klarat sig bra.

090509 StÀdade lite i hyllans rabatter imorse, sedan for vi till Sundsvall och shoppade, var till Plantagen hittade lite fina vÀxter dÀr, mÄste sÀga att dom var rÀtt dyr pÄ vissa. Det vart ett paket med 6 olika marktÀckare, 4 hamnade i Stenrabatten och tvÄ i den Röda. Köpte Àven en kruka med 10 Syrener i, spÀnnade o se hur det ser ut nÀr man delar pÄ dom. Det vart Àven en efterlÀngtad Peace ros, min Farmor hade en som var sÄ fin, hoppas den ska trivas. HÀmtade Àven nÄgra Traderavinster som jag genast krukade i vÀntan pÄ lÀmplig plats... undrar vart hmm fÄr nog grÀva en till rabatt men vart?? =o) Idag Àr det toppen vÀder soligt och lagomt varmt.
PÄskliljorna hÄller pÄ och slÄr ut. IgÄr hittade jag Ànnu en Julros som Àr pÄ gÄng, spÀnnande o se vad det blir för fÀrg der ut som om den blir vinröd.

090506 Idag har det regnat och haglat sĂ„ det vart helt vitt Har en till Julros pĂ„ gĂ„ng en rosa.... den gula ser ut som om den Ă€r pĂ„ gĂ„ng och ska vissna?? HĂ„ller dom inte sĂ„ lĂ€nge? Har mĂ„nga vivor som Ă€r pĂ„ gĂ„ng, förutom trĂ€dgĂ„rdsvivan som Ă€r tidig som vanligt den blommar sĂ„ snĂ€llt lite hĂ€r och dĂ€r. Massor med lök knoppas oj vad fint det ska bli hĂ€r snart, bara det blir lite varmare sĂ„. PĂ„ nĂ€tterna blir det 2-4°C tur att det Ă€r lite varmare pĂ„ dagarna, bara solen tittar fram, den vĂ€rmer sĂ„ gott. Har lyckats utöka Hoya samlingen lite till. Fröna jag satte för nĂ„gra dagar sedan sprutar upp ur jorden, nu gĂ€ller det bara att hinna med alla, har nu lite fröer i fönstren, dagsljuset ska rĂ€cka till lite bĂ€ttre sĂ€gs det.

090504 Har inte gjort sĂ„ mycket idag tittat mest och pysslat med alla smĂ„plantor som stĂ„r inne pĂ„ tillvĂ€xt. IgĂ„r tog vi bort dom sista trĂ€den vid huset, nu har vi utsikt som heter duga, jĂ€ttefint. Men det Ă€r mycket som ska "stĂ€das" mycket ved blir det vissa björkar var ca 50 i diameter. Julrosen Ă€r fotad nu kommer sĂ€kert kunna ta mera kort. Det har varit lite kallare idag och kommer att vara det nĂ„gra dagar framöver det var ca 4°C imorse. NĂ„got som jag skulle troligen ha gjort Ă€r att man ska nog sĂ€tta flera av mina grĂ€sfröer (PrydnadsgrĂ€s Panicum miliaceum) i en kruka och inte en och en.... jag Ă€r rĂ€dd att man inte kommer att fĂ„ en rugge men jag kan ha fel.

090502 Julrosen har slagit ut mer, mÄste ta kort pÄ den, den Àr sÄÄÄ fin. MÄste sÀga att jag Àr imponerad pÄ Heuchera bladen har överlevt vintern bra och man har redan en massa plantor som stÄr stÄtliga speciellt i KlÀtter rabatten. Har stÀdat en del i trÀdgÄrden och sÄtt mera frö, idag tittade min svarta majs upp. Köpte en Arisaema i fjol, den hade en fröstÀllning som jag klippte av, sparade den och sÄdde i papper för ett par veckor sedan, dom grodde!! sÄ nu Àr dom planterade vi fÄr se vad det blir av det. Har ocksÄ sÄtt KungsÀngliljefrön pÄ samma sÀtt men dom behöver nog köldbehandlas. Vi har haft sommar vÀrme i ett par dagar, det har varit helt underbart.

090429 Planterade om en Orkide idag hör och hÀpna jag tog U-jord och planterade den i, ska testa hur det gÄr OBS detta Àr ingen vanlig "Brudorkide" utan en Pahiopedilum sÄ hÀr sÄg den ut idag efter omplantering vi fÄr se hur det utvecklar sig, den har inte blivit omplanterad sedan jag köpte den hmmm....kan inte komma pÄ nÀr och vart, har kanske nÄgon anteckning men det mÄste vara runt 2002, sÄ det var nog dags att ge den lite kÀrlek, den vill ha rÀtt mycket vatten tror jag och det fÄr den inte av mig. Jag har misskött min Orkideer mÄste jag erkÀnna tycker det Àr jobbigt att doppa dom sÄ jag skvÀtter pÄ lite frÄn kannan dÄ och dÄ men ett par ggr per Är doppar jag dom i nÀringslösning. MÄnga lever dessutom under björkarna hela sommaren, dom Àr nog lite ond pÄ mig nu för nÀr dom kommer in sÄ har jag lite dÄligt med plats Ät dom och de har hamnat lite tokigt utan ljus men dom kÀmpar pÄ snÀll som dom Àr, snart Àr det dags för att börja vÀnja dom vid utelivet igen. (Satte dom i ett fönster för 2 mÄnader sedan)
Fotade en massa Hoyor bĂ„de igĂ„r och idag, jobbar pĂ„ att lĂ€gga in bilder och info men det tar tid, ska kolla upp hur man gör för att lĂ€gga upp en databas. StĂ€dade en massa i trĂ€dgĂ„rden och fotade hur mycket som helst. Planterade om Änglatrumpeterna idag dom fick ocksĂ„ U-jord, den luktar helt underbart, hoppas dom ska trivas. Ja Ă€ven ett gĂ€ng med fröer satte jag och dom sattes i ..... ja du gissade rĂ€tt U-jord och sĂ„jord lĂ€ngst upp, pluggboxarna Ă€r full med blivande plantor och fröer, det har faktiskt kommit upp 2st grĂ€s, den hette.... röd nĂ„got kan det vara red rooster mĂ„ste kolla, satte dom för lĂ€nge sedan och hade nĂ€stan gett upp hoppet, tĂ€nk vad roligt det Ă€r nĂ€r det gror.
IgÄr gjorde jag en hylla i köket Ät Hoyorna som av nÄgon konstig anledning har förökat sig (viskar Tradera) =o) ska nog göra en till sÄ jag fÄr tvÄ hyllor i ett fönster. Perfekt för sticklingar tex för det Àr norrlÀge dÀr lite ljus pÄ morgon och lite pÄ kvÀllen.

090427 Fick ett paket med Hoyor, superfina, dessa vart genast planterade o fotade kommer att lĂ€ggas in. Planterade om Iochrama australe plantorna som nu Ă€r 3Ă„r. Planterade Ă€ven nĂ„gra plantor frĂ„n pluggboxarna. Var och kikade pĂ„ HandelstrĂ€dgĂ„rden, höll mig frĂ„n att köpa fler plantor, visst Ă€r jag stark ;-) köpte lite jord mm istĂ€llet. Ska plantera om Änglatrumpeterna imorgon. De krukade pionerna börjar titta upp, Ă€ven dom som Ă€r i hyllan tittar upp lite smĂ„tt. Krokusarna blommar för fullt, denna har hamnat pĂ„ villovĂ€gar efter att vi grĂ€vde om hyllan förra sommaren.

090426 Rensade lite i rabatterna, tog bort lite döda vÀxtdelar frÄn i fjol, man ska vÀl grÀva ner det men jag tycker inte det riktigt kÀnns rÀtt sÄ jag har tagit bort det. IgÄr klippte jag dÀremot större stjÀlkar frÄn tex solros och liljor i smÄbitar och myllade ner det, inbillar mig att det blir bra för jorden. BÄde igÄr och idag har jag jobbat mycket med min nya hemsida. Inspirationen har Äterfunnit sig, men jag har inte kommit pÄ hur jag ska lösa mitt stora problem och det Àr hur jag ska presentera alla vÀxter som finns i rabatterna.

090425 Idag tog vi bort en massa björkar intill huset, det ska bli något i våran slänt troligen en stor gräsyta, hmm men tänk vad fint det hade varit med en massa rabatter och stena... vi får se vad det blir. Gick runt och kikade på rabatterna och vad glad jag vart den gula Julrosen har knoppar. Rörde om i komposten, phu vad det luktar illa, hoppas att nu när jag har täckt över allt att flugorna ska hålla sig borta.

090423 Har idag planterat om några Hoyor, även klippt ner några vissa var jag tvungen att flytta och dom hade växt in i varandra så det var bara att ta fram saxen, en gick av så det var bara att hacka upp den. Min diptera som var så stor och fin fick jag klippa ner i småbitar något har nog hänt med roten den verkar inte suga upp vatten. Heuschkeliana har jag också klippt i småbitar samma sak hade hänt med den, klippte några bitar för ett par veckor sedan och igår planterades dom som rotat sig, slaktade resten av växten helt för några dagar sedan när jag såg hur bra den tog sig bara den fick lite vatten. Så det blir nya fina växter av dom men oj vad många skott jag har nu. Fick hem några hostor idag och en daglilja, dagliljan var fin men hostorna .... nja jag hade inte packat dom så, men dom tar sig säkert fint ändå. Snön är snart borta tar kort lite då och då, satt och fixade med bilder igår kommer snart att lägga ut lite mer bilder på stenpartiet, ni kan inte ana hur mycket snö vi har haft i vinter.

090415 Under helgen planterade jag om från pluggboxarna det som hade blivit stort, Chilli, Gräset, Vallmo och Kantlobelia. Där det blev tomt planterade jag mer, men vart jag ska ha allt vet jag inte, hyllan är redan full med plantor, måste nog bygga en hylla till och starta upp Högtrycksnatriumlampan. Längtar så efter ett växthus, kollar varje dag på blocket flera ggr per dag och funderar och kikar mer på ställen som säljer växhus, det varierar mycket på pris. Sedan så tänker man glas eller plast.... hur stort.... kanske ett gigantiskt tunnelväxthus =O)
Planterade begoniorna i balkonglådorna lät det stå ute hoppas dom klarar det för det vart lite - den natten, typiskt. 2 Dalior är också satta i en kruka som även de står ute, har även en massa Liljelök och Irisar och inte att förglömma alla Pioner som jag har köpt. Hmmm börjar bli lite fundersam på vart jag ska ha allt detta. Hästarna ska jag inte ha kvar så jag har stora hagar som man skulle kunna gräva och gräva plantera och planera, frakta dit en massa stora stenar oj vad läckert men så mycket jobb. Tror jag börjar lite smått bakom huset, där ligger det snö än, men det är snart borta, snön har tinat så pass att jag ser en av stenarna i stenpartiet och vid vedboden är rabatten helt framme, det har faktiskt redan tittat upp lite vårlök, skulle tro att det är tulpaner.

090410 Har nu 3 pluggboxar, dom verkar fungera rätt bra men det är bara ett problem, när man har sått olika sorters frön så måste man ta av locket innan dom sena fröerna har kommit upp, inte så lätt att veta hur lång tid fröna ska ta på sig. Det är dags att plantera chillin i egna större krukor då skulle jag kunna lägga på locket igen på en av dom, den andra boxen har jag sått en massa gräs av mina egna fröer dom behöver nästan också planteras om i krukor. Här är det fortfarande runt 50 cm snö fortfarande och här hemma ligger det lite extra länge vilket kan vara bra för då hinner frosnätterna ge sig och man behöver inte vara så orolig för att frosen ska ta växterna. Har fått beställningarna och dom var fina allihopa, har sålt lite på Tradera. Har inte planterat allt men måste ta och sätta ner tex begoniorna för dom behöver nog ett tag på sig att komma igång. Kör med lysrör i år, köpte nya och det verkar fungera bra, temperaturen är något lägre än när jag kör med den andra lampan. Ska nog se om det kanske går att stänga av golvvärmen i rummet där jag har sådden.

090312 Köpte 2 Pluggboxar idag, det ska bli så roligt att driva upp plantor i dessa. Har även lagt in en beställning till Pionexperten spännande och se vad som kommer. Har tidigare även lagt en beställning till Eurobulb, undrar hur kvaliten kommer att vara, hoppas att dom skickar dessa snart. Imorgon ska jag nog sätta lite fröer.

090222 Det börjar bli dags att plantera lite fröer, har hur mycket som helst som skulle kunna planteras, men jag måste köpa lite lysrör eller så kör jag med min högtrycksnatrium lampa i år också, tänkte testa med lysrör i år och se hur bra det fungerar. Har köpt en massa olika Chilli som troligen måste ner nu för dom tar rätt lång tid på sig att komma upp ur jorden. Tankar om vad man ska satsa på i år tex ett speciellt färgshema osv... men det blir nog som vanligt lite av varje det som faller en i smaken och så får man hoppas att det stämmer något så när överens.

081011 Planterade massor med lök under veckan som gick, Tulpaner och PÄskliljor hur mÄnga som helst, det kommer att vara sÄ kul nÀr vÄren kommer och se hur fint det blir. Vi har haft nÄgra ordentliga frosnÀtter.

081003 Första frosten kom 30/9. HĂ€mtade ett gĂ€ng med Irisar förra helgen, dom har jag planterat vid husvĂ€ggen hoppas pĂ„ att dom klarar av övervintringen dĂ€r. TvĂ„ Heuchera har jag planterat i hyllan. Har fĂ„tt  hem en massa Änglatrumpeter, lyckades ta död pĂ„ en som hade halkat in bland andra krukor sĂ„ den fick inte vatten som den skulle, tog genast och vann inte bara en utan 4st frĂ„n en sĂ€ljare, gillar inte att fĂ„ bara en blomma det ska vara flera för dĂ„ Ă€ter inte portot upp allt. Fick hem en till Änglatrumpet idag fast det var faktiskt tvĂ„ sticklingar. :-) Mina gamla Änglatrumpeter blommar för fullt, bĂ€r in dom varje kvĂ€ll, Fucshiorna blommar ocksĂ„ fint alla tre av dom stora sorterna.

080925 Fick leverans som genast grĂ€vdes ner tre hostor och lite andra sorter. Vi har Ă€nnu inte haft frost men jag tror att det kommer nĂ€r som helst, det har varit 1-4 grader varje morgon. Änglatrumpeterna blommar, det Ă€r sĂ„ roligt för en som jag trodde skulle vara vit Ă€r rosarödaktig i den yttre delen av tratten, den övergick frĂ„n vit till rosa och sedan nĂ€stan lite rödaktig, den luktar lite annat Ă€n den vita sorten jag har haft i mĂ„nga Ă„r. Den rosa mĂ„ste vara en som jag köpte frĂ„n Odla.nu för ett par Ă„r sedan.

080924 Fixade en hÀrlig belysning i stenrabatten Àven hyllan ovanför fick tvÄ av lamporna. Det vart hur snyggt som helt. LÀt lamporna skina mot stenarna ska se om jag kan fÄ till en bra bild, det Àr lite svÄrt att ta kort i mörkret. IgÄr planterade jag de tvÄ myntorna jag har haft i kruka sÄ dom har lite bÀttre inför vintern. Fick hem tre Pioner som ocksÄ planterades i kanten av hyllan. Fick Àven hem tre andar blommor som genast fick lite olika hem. Under helgen sÄ delade jag pÄ en nÀva jag fick för flera Är sedan oj, sÀger jag bara vad gigantisk den var tror att det vart 1000 plantor, planterade ca 40 i kanten av hyllan och ett 20tal bredvid huset dÀr den ursprungligen var, ÀndÄ vart det tvÄ hinkar full med plantor, vad ska jag göra med dom? Tar emot att slÀnga dom i komposten.

080914 Datorn har varit paj, fick hÄrddisk crash. Fick 2 Irisar och en Hosta hÀromdagen dom Àr planterade, ena Irisen var den störta jag nÄgonsin vunnit pÄ Tradera, helt makalös stor och fin, jÀttekul. SlÀnten Àr nÀstan full fÄr inte plats med sÄ mÄnga fler Hostor, allt Àr nu planterat Àven dom som har fÄtt bo i kruka ett tag, rötterna hade utvecklats mycket bra i dom som fÄtt vara krukade. Har Àven fÄtt leverans av Liljor och Hostor, Liljorna Àr planterade i den nya rabatten det blir nog fint, Àven rosorna sattes dÀr och tvÄ NÀvor. Ska uppdatera listorna till dom olika rabatterna men det fÄr bli en annan dag. IgÄr var det -grader och just den natten var förstÄss alla krukor ute för det var sÄ varmt sent pÄ kvÀllen, men allt klarade sig bra inga problem, inatt bor dom inne.

080907 Röjde skoterleder igen. Gjorde en ny rabatt vid klÀtterrabatten fast pÄ andra sidan ingÄngen till vedboden. DÀr satts rosorna som har funnits i hyllan i flera Är, det Àr morsdagsrosor som man kan köpa pÄ ICA, jag har haft dÀr i ett par Är men dom vÀxer lite dÄligt eftersom det Àr mest skugga, tror att den nya rabatten Àr bÀttre det Àr sol mest hela dagen. DÀr ska Àven nÄgra Liljor sÀttas, grÀvde ner Tulpaner i bakkant, dom bodde i hyllan i vÄras 'Monsella' toppenfina dubbla gul/röda, dom blommade jÀttelÀnge, det vart massor med lök, varje lök vart 4-8st mÄnga rÀtt smÄ, tror inte att sÄ mÄnga av dom kommer att blomma nÀsta vÄr. Gjorde i ordning tvÄ gropar Ät Pionerna som kommer till veckan.
Natten som var tog jag in alla Änglatrumpeter och Fuchsiorna var rĂ€dd för frost, men det vart nog inte fullt sĂ„ kallt men inte lĂ„ngt ifrĂ„n.

080903 Planterade lite vinster och rensade lite ogrÀs. TvÄ nya Heuchera och en Clematis. Det kom ca 11 mm idag och igÄr.

080901 GrÀvde om lite i hyllan, tog bort rosorna och rörde om lite i jorden dÀr jag kunde, planterade 3 julrosor och en Arisaema Amurense som Àr en helt ny vÀxt för mig. NÀr jag grÀvde fick jag upp lite PÄskliljor som jag delade pÄ och planterade pÄ nytt stora fina lökar.

080831 Köpte jordsÀckar igÄr, idag har jag inte haft tid att göra nÄgot Ät trÀdgÄrden, var och röjde skoterleder mest hela dagen. Nu pÄ kvÀllen tog jag in vissa vÀxter, nÀstan ingen mening att ha dom ute nu, risk för frost inatt. Dagarna Àr sÄ kall att vÀxterna lÀr inte vÀxa sÄ bra.

080829 Start för denna dagbok. Idag planterade jag nÄgra Traderavinster. GrÀvde uppe i hyllan sÄ ursprungs "gravsÀttningen" Àr nu ihop med rabatten dÀr mina första dagliljor och irisar finns. Satte sten i framkant och det vart rÀtt bra.
StÀdade vid vedboden och funderar pÄ om jag inte kan klÀmma in en ny rabatt pÄ andra sidan ingÄngen dÀr klÀtter rabatten Àr. Rensade lite ogrÀs och la pÄ kojord som jag hittade i en sÀck i den röda rabatten. IgÄr vart det inget gjort i rabatten... nÀstan.... nÄgon vinst planterade jag faktiskt i regnet. Det kom ca 40mm regn igÄr sÄ vinsterna som kom fick ligga en dag till.